Skip to content

Competenties checken

 

COMPETENTIES

Tegenwoordig kom je overal het woord ‘competentie’ tegen. Je hebt een competentie-cv, een dito test, een profiel, persoonlijke en werk gerelateerde competenties etc. Maar wat zijn ze eigenlijk? En wat is nu precies het verschil tussen competenties en vaardigheden?

Wat zijn competenties? 
Het woord competentie betekent letterlijk ‘het vaardig zijn in iets’. Een ander woord voor competent is het woord ‘bekwaam’. Je kunt de term zien als een verzamelnaam voor vier verschillende dingen:

 • Talenten
 • Kennis
 • Vaardigheden
 • Houding

Iedereen beschikt over alle bovengenoemde onderdelen, maar niet iedereen heeft elk onderdeel eveCompetenties verbeteren met een coachn goed ontwikkeld. Zo is de een bijvoorbeeld beter in het analyseren van bepaalde input en is de ander juist beter in het zien van het grotere geheel.

Jouw eigen unieke competenties vertellen dus waar jouw sterke punten liggen en maken het voor een toekomstig werkgever mogelijk om een beter beeld van jou te krijgen.

Verschil tussen competenties en vaardigheden
Competenties zijn dus een verzamelnaam voor leerbare vaardigheden, kennis, een stukje aangeboren persoonlijkheid, intelligentie en drijfveren. Sommige zijn dus leerbaar en andere heb je al van nature. Vaardigheden zijn altijd van buitenaf aangeleerd.

Competenties verwerken in je cv
Door het benoemen van je kerncompetenties in bijvoorbeeld je cv of op Linkedin, ben je in staat om een werkgever meer te vertellen over wie je bent en wat je kunt. Hoe beter een werkgever weet wie je bent en wat je kunt, des te groter is de kans dat je op waarde geschat zal worden en voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Het verwerken van je competenties in je cv of op Linkedin versterkt je personal brand.

Carrièremogelijkheden in combinatie met je competenties
Wil jij weten welke carrièremogelijkheden er zijn in combinatie met jouw competenties? Of wil je deze graag verbeteren omdat je een bepaalde functie ambieert waarvoor deze vereist zijn? Klik dan hier voor een gratis intake. Of vul onderstaand formulier in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

  Competenties meten en verbeteren

   

   

   

   

  Back To Top